• Strona główna
  • Kanał na YouTube
  • Do pobrania
  • Artykuły
    • Alkohole – kwasowość
    • Określanie typu hybrydyzacji
    • Hybrydyzacja – określanie kształtu
    • Kiedy zachodzi reakcja: kwas-sól, wodorotlenek-sól, sól-sól
    • Moc kwasów organicznych
    • pH wodorosoli
    • Próba jodoformowa
    • Próba Trommera – prawdziwe oblicze
    • Przewodnictwo elektryczne – miareczkowanie
    • Stopnie utlenienia w związkach organicznych
    • Teoria kwasów i zasad Lewisa
    • Tlen – złudne źródło życia
    • Wiązanie wodorowe
  • Notki
    • Przemiany Promieniotwórcze
    • Reguła Markownikowa
    • Synteza Wurtza
  • Oferta
  • Kontakt/O mnie
  • Inne
    • Kurs Maturalny z Chemii – już od września
    • Matura 2019 (nowa podstawa) – analiza i rozwiązanie
    • Piszcie odwołania
  • KUP KURS/PLANSZE
  • WYKUPIONE KURSY
  • Zaloguj się
  • Koszyk
  • Zadania z Instagrama

Masz pytanie? Napisz

akademiachemiikurs@gmail.com
Akademia Chemii - Inna filozofia nauczania
  • Strona główna
  • Kanał na YouTube
  • Do pobrania
  • Artykuły
    • Alkohole – kwasowość
    • Określanie typu hybrydyzacji
    • Hybrydyzacja – określanie kształtu
    • Kiedy zachodzi reakcja: kwas-sól, wodorotlenek-sól, sól-sól
    • Moc kwasów organicznych
    • pH wodorosoli
    • Próba jodoformowa
    • Próba Trommera – prawdziwe oblicze
    • Przewodnictwo elektryczne – miareczkowanie
    • Stopnie utlenienia w związkach organicznych
    • Teoria kwasów i zasad Lewisa
    • Tlen – złudne źródło życia
    • Wiązanie wodorowe
  • Notki
    • Przemiany Promieniotwórcze
    • Reguła Markownikowa
    • Synteza Wurtza
  • Oferta
  • Kontakt/O mnie
  • Inne
    • Kurs Maturalny z Chemii – już od września
    • Matura 2019 (nowa podstawa) – analiza i rozwiązanie
    • Piszcie odwołania
  • KUP KURS/PLANSZE
  • WYKUPIONE KURSY
  • Zaloguj się
  • Koszyk
  • Zadania z Instagrama

Artykuły

  • Strona główna
  • Blog
  • Artykuły
  • Próba Trommera – prawdziwe oblicze

Próba Trommera – prawdziwe oblicze

  • Wysłane przez Łukasz Lijewski
  • Kategorie Artykuły
  • Data 3 września, 2018
  • Komentarze 4 komentarze
20 1
Read Time4 Minute, 28 Second

Możesz zwiększyć swoją szansę na wysoki wynik z matury z chemii (90% i więcej) dzięki najlepszemu kursowi online w Polsce. Więcej informacji w linku.

 KLIKNIJ


Chyba żadna inna reakcja nie jest spowita takim gąszczem nieporozumień i uproszczeń na poziomie liceum. Rozprawy się z tym i pokażmy, co musicie o niej wiedzieć na poziomie liceum.


1. Omówienie próby Trommera na przykładzie etanalu i propanonu.

Próba Trommera pokazuje, że aldehydy i inne związki zawierające te ugrupowanie wykazują właściwości redukujące, co oznacza że w reakcji tej sam aldehyd ulega utlenieniu, natomiast Cu(OH)2 jako utleniacz sam ulega procesowi redukcji. Spójrzmy na typowy, licealny zapis tej próby dla cząsteczki etanalu:Etanal Próba Trommmera

W reakcji tej aldehyd utlenia się do kwasu etanowego (octowego), natomiast wodorotlenek miedzi (II) ulega redukcji do tlenku miedzi (I) o barwie pomarańczowej. Nad strzałką konieczne jest zaznaczenie temperatury, a cały proces możemy podsumować obserwacją zwizualizowaną poniżej:Pozytywny objaw Próba TrommeraPozytywny objaw będzie więc następujący: Powstaje ceglasty (pomarańczowo-czerwony) osad.

Jeżeli natomiast wykonamy tą próbę dla acetonu (propanonu):

Propanon jest ketonem, dlatego nie ulega próbie Trommera. W tym miejscu pojawia się jednak często błąd związany z negatywną obserwacją. Uczniowie często piszą: Brak obserwacji.

Niestety nie jest to prawidłowa odpowiedź. Otóż Cu(OH)2 jest związkiem nietrwałym. Dlatego też, jeżeli nie będzie miał z czym reagować (brak związku zawierającego ugrupowanie aldehydowe), to wskutek podgrzewania ulegnie rozkładowi zgodnie z równaniem:

Powstający w reakcji tlenek miedzi (II) jest w roztworze wodnym czarnym osadem, co możemy zobrazować następującą obserwacją:negatyw obraz.png

Co zapiszemy jako: powstaje (wytraca się) czarny osad. Widzimy więc, że także negatywny przebieg tej próby można opisać jakąś obserwacją, o czym uczniowie często zapominają!!


2. Dlaczego należy stosować świeżo strącony Cu(OH)2 jako odczynnik w próbie Trommera?

Bardzo często w zadaniach związanych z przeprowadzeniem próby Trommera, sami musimy wytworzyć wodorotlenek miedzi (II) na drodze następującej rekcji:Otrzymywanie trommeraDlaczego akurat tak? Otóż wynika to z faktu, że wodorotlenek miedzi (II) jest nietrwały i nawet bez podgrzewania, jeżeli przechowujemy go w roztworze wodnym, to ulega on rozkładowi do CuO. Z mojego doświadczenia, po 3 dniach następuje prawie całkowity rozpad Cu(OH)2 na tlenek miedzi (II), czemu towarzyszy zmiana zabarwienia osadu na czarny.  Dlatego też nie możemy przygotować sobie roztworu wodnego tego wodorotlenku i przechowywać go miesiącami, czy nawet latami.


3. Prawdziwy zapis próby Trommera

Przeanalizujmy jeszcze raz pozytywny wynik próby Trommera dla etanalu i zapiszmy odpowiednie równanie reakcji:

Etanal Próba Trommmera

Problem jednak w tym, że te równanie reakcji wcale tak nie wygląda. Jest to licealne uproszczenie, dopuszczalne na poziomie matury, ale tak razi po oczach, że dla prawdziwego chemika wręcz nie przystoi ten sposób zapisywania tego równania.

Zacznijmy od tego, że zarówno próba Trommera jak i Tollensa wymagają środowiska mocno zasadowego. Jakie będą tego konsekwencje? Otóż skoro mamy środowisko zasadowe, to powstający w reakcji kwas od razu będzie wchodził w reakcję zobojętnienia, w myśl wymyślonej przeze mnie reguły:

“Jeżeli substrat i produkt mają przeciwne charaktery, to produkt reakcji od razu zobojętnia się” 

Dlatego też w reakcji tej nie powstanie wcale kwas, a sól tego kwasu, czyli etanian sodu. Pokażmy więc prawidłowo zapisane równanie próby Trommera:prawdziwy trommer.png

Tak wygląda prawidłowy zapis tej próby.


4. Czy próba Trommera wymaga temperatury?

Kolejną sprawą jest konieczność pisania nad strzałką równania znaku T. Czy rzeczywiście próba Trommera wymaga temperatury? Otóż może ona zachodzić również bez podgrzewania. Jeżeli probówkę w której toczy się reakcja umieścimy w łaźni wodnej (słoik wypełniony wrzątkiem), to próba Trommera trwa ok. 1 minutę. Jednak, zachodzi ona również bez temperatury. W tym jednak wypadku czas potrzebny na zajście tej próby wydłuża się do ok 2 godzin. Tak więc reakcja zajdzie, tylko trzeba będzie dłuższej chwili, aby to zaobserwować.


5. Związki ulegające próbie Trommera.

Wypiszmy wszystkie grupy związków dające pozytywny wynik próby Trommera. Zacznijmy od najbardziej kontrowersyjnego zagadnienia, czyli tego, czy kwas mrówkowy ulega próbie Trommera, czy też nie?

Otóż tak naprawdę nie będziemy poddawali próbie Trommera kwasu mrówkowego, tylko jego sól (w środowisku zasadowym kwas mrówkowy będzie występował w postaci soli). Załóżmy, że będziemy przeprowadzali próbę Trommera po alkalizacji za pomocą wodorotlenku sodu. Zapiszmy to za pomocą równania:Trommer - kwas mrówkowy.pngProblem polega na tym, że wodorotlenek miedzi (II) jest zbyt słabym utleniaczem, aby utlenić mrówczan sodu do dwutlenku węgla. Tak więc kwas mrówkowy nie daje pozytywnego wyniku próby Trommera, wbrew temu co powtarza szereg licealnych książek!!!! Wielu polskich chemików próbowało przeprowadzić tą próbę i nikomu się to nie udało. CKE już to zauważyło i nie popełnia tego błędu.

Wypiszmy teraz wszystkie grupy związków mających właściwości redukujące, czyli ulegających próbie Trommera:właściwości reduk.png

Pytanie, dlaczego fruktoza ulega próbie Trommera? Wynika to z faktu, że w środowisku zasadowym fruktoza ulega epimeryzacji, min. do glukozy, która daje pozytywny wynik próby Trommera. Tak więc wszystkie monosacharydy będą ulegały tej próbie. Więcej o cukrach ich właściwościach redukujących napiszę w innym artykule.


6. Negatywny wynik próby Trommera dla cukrów nieredukujących i alkoholi polihydroksylowych.

Jak dobrze wiemy po lekturze tego artykułu negatywnemu wynikowi próby Trommera towarzyszy pojawienie się czarnego osadu wynikającego z rozkładu wodorotlenku miedzi (II) pod wpływem temperatury. Jednakże, warto zaznaczyć, że takiej obserwacji nie uświadczymy w przypadku cukrów nieredukujących i alkoholi polihydroksylowych!!!. Dlaczego? Otóż związki posiadające przynajmniej dwa ugrupowania hydroksylowe (-OH) przy sąsiednich atomach C tworzą z Cu(OH)2 kompleksy o barwie szafirowej. Kompleksy te trwałe są w podwyższonej temperaturze (charakterystycznej dla próby Trommera), co powoduje, że nie zaobserwujemy tutaj czarnego osadu po podgrzaniu.


Pozdrawiam,

Łukasz Lijewski – AKADEMIA CHEMII

Wszelkie prawa zastrzeżone!!!

Zamieszczanie jakichkolwiek fragmentów tego artykułu w innych publikacjach i stronach internetowych bez zgody autora jest zabronione.

Share

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

About Post Author

Łukasz Lijewski

lijewskilukasz@gmail.com
Happy
Happy
4 15 %
Sad
Sad
1 4 %
Excited
Excited
19 73 %
Sleepy
Sleepy
1 4 %
Angry
Angry
0 0 %
Surprise
Surprise
1 4 %
  • Udostępnij:
author avatar
Łukasz Lijewski

Poprzedni post

Wiązanie wodorowe
3 września, 2018

Następny wpis

Teoria kwasów i zasad Brønsteda-Lowry’ego
13 września, 2018

Może Ci się spodobać

k71
Próba jodoformowa
26 listopada, 2018
teoria brónsta
Teoria kwasów i zasad Brønsteda-Lowry’ego
13 września, 2018
wiązanka
Wiązanie wodorowe
20 sierpnia, 2018

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
(Add your review)

4 thoughts on “Próba Trommera – prawdziwe oblicze”

  1. Próba Trommera + zmiana adresu strony – AKADEMIA CHEMII – Inna filozofia nauki – korepetycje z chemii says:
    3 września, 2018 o 9:29 am

    […] http://akademiachemii.pl/artykuly/proba-trommera-prawdziwe-oblicze/ […]

    Odpowiedz
  2. Kuba J. says:
    10 marca, 2019 o 10:51 am

    Dzień Dobry. Mała uwaga – tej próbie ulegają tylko te aldehydy, które są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Próbowałem z benzaldehydem – nie wyszło, natomiast z glukozą bez problemów.

    Odpowiedz
    1. Łukasz Lijewski says:
      10 marca, 2019 o 4:24 pm

      Oczywiście, może być problem z przeprowadzeniem tej próby dla aldehydów słabo i nierozpuszczalnych w skali makro w wodzie, ale nie sądzę, żeby była to istotna informacja na poziomie okołomaturalnym. 🙂 A glukoza to inna bajka. Bez podgrzewania ulega próbie Trommera i to całkiem szybko. 😉

      Odpowiedz
  3. Urszula says:
    11 kwietnia, 2020 o 6:38 am

    Czy jeżeli do roztworu glukozy dodam wodorotlenku miedzi (II) i nie podwyższę temperatury w układzie to czy powstanie związek kompleksowy o barwie szafirowej? A jeżeli tak to czy po tych dwóch godzinach po których widoczne już powinny być produkty próby Trommera na dnie probówki będzie znajdował się ceglasty osad a roztwór będzie miał szafirową barwę?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin

Polityka prywatności

Education WordPress theme by ThimPress. Powered by WordPress.


Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej, aby zapewnić najbardziej odpowiednie wrażenia dzięki zapamiętywaniu preferencji i powtarzaniu wizyt. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie.
Ustawienia cookieAKCEPTUJĘ
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT