• Strona główna
  • Kanał na YouTube
  • Do pobrania
  • Artykuły
    • Alkohole – kwasowość
    • Określanie typu hybrydyzacji
    • Hybrydyzacja – określanie kształtu
    • Kiedy zachodzi reakcja: kwas-sól, wodorotlenek-sól, sól-sól
    • Moc kwasów organicznych
    • pH wodorosoli
    • Próba jodoformowa
    • Próba Trommera – prawdziwe oblicze
    • Przewodnictwo elektryczne – miareczkowanie
    • Stopnie utlenienia w związkach organicznych
    • Teoria kwasów i zasad Lewisa
    • Tlen – złudne źródło życia
    • Wiązanie wodorowe
  • Notki
    • Przemiany Promieniotwórcze
    • Reguła Markownikowa
    • Synteza Wurtza
  • Oferta
  • Kontakt/O mnie
  • Inne
    • Kurs Maturalny z Chemii – już od września
    • Matura 2019 (nowa podstawa) – analiza i rozwiązanie
    • Piszcie odwołania
  • KUP KURS/PLANSZE
  • WYKUPIONE KURSY
  • Zaloguj się
  • Koszyk
  • Zadania z Instagrama

Masz pytanie? Napisz

akademiachemiikurs@gmail.com
Akademia Chemii - Inna filozofia nauczania
  • Strona główna
  • Kanał na YouTube
  • Do pobrania
  • Artykuły
    • Alkohole – kwasowość
    • Określanie typu hybrydyzacji
    • Hybrydyzacja – określanie kształtu
    • Kiedy zachodzi reakcja: kwas-sól, wodorotlenek-sól, sól-sól
    • Moc kwasów organicznych
    • pH wodorosoli
    • Próba jodoformowa
    • Próba Trommera – prawdziwe oblicze
    • Przewodnictwo elektryczne – miareczkowanie
    • Stopnie utlenienia w związkach organicznych
    • Teoria kwasów i zasad Lewisa
    • Tlen – złudne źródło życia
    • Wiązanie wodorowe
  • Notki
    • Przemiany Promieniotwórcze
    • Reguła Markownikowa
    • Synteza Wurtza
  • Oferta
  • Kontakt/O mnie
  • Inne
    • Kurs Maturalny z Chemii – już od września
    • Matura 2019 (nowa podstawa) – analiza i rozwiązanie
    • Piszcie odwołania
  • KUP KURS/PLANSZE
  • WYKUPIONE KURSY
  • Zaloguj się
  • Koszyk
  • Zadania z Instagrama

Artykuły

  • Strona główna
  • Blog
  • Artykuły
  • Alkohole – kwasowość

Alkohole – kwasowość

  • Wysłane przez Łukasz Lijewski
  • Kategorie Artykuły
  • Data 1 sierpnia, 2018
  • Komentarze 1 komentarz
5 0
Read Time6 Minute, 36 Second

Możesz zwiększyć swoją szansę na wysoki wynik z matury z chemii (90% i więcej) dzięki najlepszemu kursowi online w Polsce. Więcej informacji w linku.

 KLIKNIJ


Alkohole – kwasow

Niełatwo być maturzystą i osobą chcącą zrozumieć chemię w dzisiejszych czasach. Z jednej strony w książkach NE i innych można przeczytać, że alkohole wykazują w wodzie odczyn obojętny, a z drugiej natrafić na informacje na takiej stronie jak ta, że metanol ulega w niewielkim stopniu dysocjacji w roztworze wodnym i stąd wykazuje on Minimalny (pisane przez duże M) odczyn kwasowy. A im pójdziemy głębiej w las, tym okaże się dziwniej, bo za chwile dojdziemy do tego, że jednak alkohole mogą reagować z wodorotlenkami, na przekór tego co mówią licealne książki. I jak tutaj zachować równowagę między wiedzą wymaganą na maturze, a rzetelnością? Nie da się moi mili Państwo. Jeżeli ktoś chce zrozumieć dobrze chemie, musi zrzucić z siebie jarzmo wykuwanych w szkole regułek i przygotować się, że świat a tym bardziej chemia nie jest taką zero-jedynkową nauką jak to próbują niektórzy przekazać. A więc………… Do dzieła 🙂


1. Dysocjacja alkoholi w wodzie

Czy alkohole mogą ulegać dysocjacji w wodzie? Czy roztwory takie wykazują odczyn obojętny? Wszystko zależy od konkretnego przykładu. Rozważmy reakcję metanolu z wodą, czyli jego dysocjację:dyso

Wiele osób powie, że reakcja ta nie zachodzi. I niestety osoby takie nie mają racji. Metanol w niewielkim stopniu, ale jednak dysocjuje w wodzie. Jeżeli spojrzymy na stałe dysocjacji (Ka) dla obydwóch cząsteczek, to sprawa okaże się prosta:ka.png

Widać wyraźnie, że metanol jest leciutko mocniejszym kwasem od wody, czyli jak najbardziej reakcja ta może zachodzić. Podobnie przecież dysocjacji w wodzie ulegają dziesiątki innych kwasów, które mają od wody wyższą wartość stałej dysocjacji kwasowej (Ka). Bo czymże jest dysocjacja kwasów w wodzie, jak nie protonowaniem jej przez mocniejszy od niej kwas?

Jeżeli pójdziemy do kolejnych niepodstawionych alkoholi monohydroksylowych, to nie będzie już niespodzianek. Etanol nie dysocjuje już w wodzie, co pokazuje poniższe porównanie stałych dysocjacji kwasowych:Etanol ka.png

Im dłuższy będzie łańcuch alkilowy takiego niepodstawionego alkoholu monohydroksylowego, tym oczywiście będzie on wykazywał coraz słabszy charakter kwasowy, a więc reakcje dysocjacji kolejnych alkoholi w szeregu homologicznym metanolu są oczywiście niemożliwe.


2. Reakcja niepodstawionych alkoholi monohydroksylowych z mocnymi wodorotlenkami

a) reakcja etanolu z wodorotlenkami

Co natomiast jeżeli chodzi o reakcje alkoholi z mocnymi wodorotlenkami? Książki licealne wieszczą oczywiście wszem i wobec, że takie reakcje nie zachodzą. Oczywiście, nie jest to do końca prawdą.

Załóżmy reakcję etanolu z wodorotlenkiem sodu i zapiszmy ją:

etanol + NaOH.png

Reakcja ta jest reakcją równowagową, co zostało tutaj nakreślone za pomocą dwóch strzałek. Równowaga tej reakcji jest jednak przesunięta w stronę substratów(co pokazuje czerwony kolor). Dobrze przecież wiemy, że alkoholany ulegają hydrolizie, stąd odczyn ich wodnych roztworów jest zasadowy. Popatrzmy na te same równanie reakcji, ale zapisane w formie jonowej skróconej z zaznaczonymi parami Kwas-Zasada Brónsted’a:Mocniejszy słabszy.png

Dobrze wiemy, że w myśl teorii Brónsted’a Lovry’ego obowiązuje zasada: “im mocniejszy kwas, tym słabsza zasada jest z nim sprzężona”. Możemy powiedzieć tak, reakcja opisana powyżej będzie zachodziła w lewą stronę, ponieważ woda (Ka = 1,8*10-16) jest mocniejszym kwasem od etanolu (Ka = 1,3*10-16). Stąd też możliwe jest wypieranie etanolu z jego soli przez wodę zgodnie z regułą “mocniejszy kwas wypiera słabszy z jego soli“, co powoduje, że reakcja lepiej zachodzi w stronę lewą, niż prawą. Można również powiedzieć, że reakcja zachodzi w stronę lewą, ponieważ mocniejszy kwas reaguje chętniej z mocniejszą zasadą, niż słabszy kwas ze słabszą zasadą.

Jednakże, wszystko zależy od tego, czy analizujemy roztwory wodne, czy np. reakcję między czystym etanolem i wodorotlenkiem sodu w postaci granulek. Mogę powiedzieć w ten sposób: Reakcja którą przedstawiłem do góry zachodzi jedynie w lewą stronę, stąd mogę zapisać:etanol + NaOH nie zacho.png

Jednakże, jeżeli do czystego etanolu wprowadzę NaOH w postaci granulek, to reakcja taka jest już w pewnym stopniu możliwa, co pokazuje poniższe równanie reakcji. Pytanie dlaczego?

etanol + NaOH zacho.pngReakcja ta zachodzi, gdyż do głosu dochodzi “reguła przekory”. Jeżeli zaleję czysty etanol czystym NaOH, to sporządzę roztwór o wysokim stężeniu obydwóch substratów i zgodnie z regułą przekory, układ będzie chciał zmniejszyć stężenie tychże substratów przesuwając równowagę reakcji w stronę tworzenia alkoholanu i wody. Z kolei, jeżeli prowadzę reakcję etanolu z NaOH w roztworze wodnym to już na starcie zapewniam sobie wysokie stężenie wody, uniemożliwiające reakcję alkoholu i wodorotlenku. W obydwóch przedstawionych powyżej równaniach reakcji specjalnie zamieściłem jedną strzałkę (pomimo że są to reakcje równowagowe), aby zaznaczyć, że skupiam się na tym, czy jest możliwość zajścia reakcji w stronę produktów.

b) reakcja metanolu z wodorotlenkami

Inaczej będzie w przypadku reakcji metanolu z wodnym roztworem wodorotlenku sodu toczącej się wg. równania:metanol + NaOH

Reakcja ta może zachodzić, ponieważ jeżeli spojrzymy na prawą stronę równania, to okaże się, ze woda (Ka = 1,8*10-16) jest słabszym kwasem od metanolu                        (Ka = 3,2*10-16), stąd reakcja nie może potencjalnie zachodzi z od strony prawej do lewej. Spójrzmy jeszcze raz na tą samą reakcję rozpisaną w formie jonowej skróconej:Metanol + NaOH jonowo.png

Zawsze chętniej reaguje mocniejszy kwas z mocniejszą zasadą, niż na odwrót. Stąd też reakcja ta może zachodzić w stronę prawą.


3. Reakcje alkoholi polihydroksylowych z wodorotlenkami

Wiemy już, że metanol może reagować z NaOH w roztworze wodnym, natomiast kolejne alkohole (etanol,propanol, itd.) nie mogą reagować w roztworze wodnym z NaOH. Jak będzie natomiast wyglądała sytuacja w przypadku alkoholi polihydroksylowych, takich jak chociażby glicerol? Zapiszmy równanie reakcji i odpowiedzmy na te pytanie.

glicerol + NaOH.png

Reakcja taka jest jak najbardziej możliwa. Wiemy, że alkohole wykazują bardzo słabe właściwości kwasowe, ale obecność kilku grup -OH będzie w sposób indukcyjny zwiększała kwasowość alkoholu. Można to dobrze zauważyć porównując stałe dysocjacji kwasowej: dla glicerolu (Ka = 4*10-15) oraz dla metanolu                      (Ka = 3,2*10-16). Skoro więc metanol reaguje z NaOH, to tym bardziej glicerol będzie ulegał takim reakcjom.

Wiele osób rozważa również w tym miejscu reakcje glicerolu oraz glikolu etylenowego z Cu(OH)2 jako przykład potwierdzający kwasowość tych związków. Niestety, nie jest to prawda. Ta reakcja nie jest wcale reakcją kwasowo-zasadową, a reakcją kompleksowania i wcale nie potwierdza kwasowych właściwości glicerolu w kontekście teorii Brónsteda.


4. Alkohole podstawione i ich kwasowość.

Wiemy już, że proste alkohole monohydroksylowe takie jak: etanol, propanol, itd. nie ulegają dysocjacji w wodzie (natomiast metanol i alkohole polihydroksylowe mogą w niewielkim stopniu dysocjować). Należy jednak pamiętać, że jeżeli w związku pojawi się jakiś atom o wysokiej elektroujemności, to poprzez tzw. efekt indukcyjny zwiększy on kwasowość alkoholu. A więc, dla przykładu:

  • 1,1,1,3,3,3-heksafluoropropan-2-ol – spójrzmy na jego wzór strukturalny:heksafluoro

Obecność aż 6 fluorów powoduje, że alkohol ten (Ka = 5*10-10) wykazuje typowo kwasowy charakter, może ulegać w wodzie dysocjacji, a jego roztwór wodny wykaże niższe pH niż chociażby roztwór fenolu (Ka = 1,3*10-10). Więcej o tym dlaczego obecność fluorowców w cząsteczce zwiększa kwasowość możecie przeczytać w artykule:

O kwasowości kwasów organicznych słów kilka

Tak więc nie można powiedzieć w sposób jednoznaczny, że alkohole nie ulegają dysocjacji w wodzie. Proste alkohole monohydroksylowe (oprócz metanolu) reczywiście w wodzie nie dysocjują, ale w innych sytuacjach sprawa nie jest taka prosta.


Reasumując, na podstawie tego artykułu możemy wysunąć następujące wnioski:

  • Metanol może w niewielkim stopniu ulegać dysocjacji w wodzie, ponieważ jest od niej niewiele mocniejszym kwasem. Dodatkowo związek ten reaguje z mocnymi wodorotlenkami (np: NaOH, KOH).
  • Etanol i inne niepodstawione alkohole monohydroksylowe nie mogą ulegać w wodzie dysocjacji i nie reagują z wodnymi roztworami mocnych wodorotlenków. Może dojść jednak do reakcji między czystym alkoholem i stałym, mocnym wodorotlenkiem, gdyż reakcje te mają charakter równowagowy i obecność tak dużej ilości substratów, przy jednoczesnym braku wody, przesuwa równowagę tej reakcji w stronę produktów
  • Alkohole polihydroksylowe mogą w wodzie dysocjować i reagują z mocnymi wodorotlenkami. Natomiast w reakcji z Cu(OH)2 tworzą roztwory o barwie szafirowej, co wcale nie potwierdza ich właściwości kwasowych
  • Alkohole posiadające atomy o wysokiej elektroujemności (F, Cl, Br) dysocjują w wodzie i są kwasami mocniejszymi nawet od fenolu

Pozdrawiam,

Łukasz Lijewski – AKADEMIA CHEMII

Wszelkie prawa zastrzeżone!!!

Zamieszczanie jakichkolwiek fragmentów tego artykułu w innych publikacjach i stronach internetowych bez zgody autora jest zabronione.

Share

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

About Post Author

Łukasz Lijewski

lijewskilukasz@gmail.com
Happy
Happy
2 8 %
Sad
Sad
2 8 %
Excited
Excited
11 46 %
Sleepy
Sleepy
1 4 %
Angry
Angry
3 13 %
Surprise
Surprise
5 21 %

Tag:alkohole, chemia organiczna, dysocjacja, etanol, kwasowość, metanol

  • Udostępnij:
author avatar
Łukasz Lijewski

Poprzedni post

Przemiany Promieniotwórcze
1 sierpnia, 2018

Następny wpis

Piszcie odwołania
9 sierpnia, 2018

Może Ci się spodobać

k71
Próba jodoformowa
26 listopada, 2018
teoria brónsta
Teoria kwasów i zasad Brønsteda-Lowry’ego
13 września, 2018
Trommerek
Próba Trommera – prawdziwe oblicze
3 września, 2018

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
(Add your review)

One thought on “Alkohole – kwasowość”

  1. Alkohole – kwasowość – AKADEMIA CHEMII – Inna filozofia nauki – korepetycje z chemii says:
    26 lutego, 2019 o 10:02 pm

    […] Artykuł można przeczytać pod nowym adresem: http://akademiachemii.pl/artykuly/alkohole-kwasowosc/ […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Regulamin

Polityka prywatności

Education WordPress theme by ThimPress. Powered by WordPress.


Używamy plików cookie na naszej stronie internetowej, aby zapewnić najbardziej odpowiednie wrażenia dzięki zapamiętywaniu preferencji i powtarzaniu wizyt. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie.
Ustawienia cookieAKCEPTUJĘ
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT